DOBRE I ZDRAVE PREHRAMBENE NAVIKE DJETETA

Dobre i zdrave prehrambene navike usvajaju se od najranije dobi.

Od izuzetne je važnosti za razvoj dobrih i zdravih prehrambenih navika djeteta kao i za razvoj probavnog sustava koji započinje žvakanjem, ne odgađati uvođenje krute hrane djetetu od godine dana te i nakon tog razdoblja još uvijek miksati hranu, jer se tako usporava odnosno onemogućava razvoj žvačilnog aparata kojim započinje probavni sustav. Osim toga to odgađanje može kasnije usporiti i ometeti razvoj govora kod djeteta. Ovo je najčešći problem koji znamo susresti u razgovoru s roditeljima pri upisu djeteta u vrtić/jaslice. 

U planiranju prehrane djece u vrtiću uzimaju se u obzir:

... prehrambene potrebe za energijom, hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima potrebnim za ispravan rast i razvoj djeteta,

... socijalne i razvojne aspekte hranjenja primjerene dobi djeteta kao što su: uključivanje u društveni život, razvoj motorike, psihološke faze, stjecanje prehrambenih navika i sl.

... mogućnosti prevencije patoloških stanja i kroničnih bolesti odraslih.

U dobi malog djeteta 1-3, uzimanje hrane već je normalno raspoređeno u 3 obroka i 2 međuobroka, a težište je s mliječne prehrane preneseno na nemliječnu, iako mlijeko ostaje i dalje važna namirnica u dnevnom jelovniku. Većina namirnica već je uvedena u jelovnik djeteta, pa je stoga prehrana raznovrsna.

Dijete u razdoblju nakon što je prohodalo postaje sve aktivnije i njegova pažnja je usmjerena na novosti u okolini, pa je djetetov interes za hranu u tom razdoblju slabiji i teško ga je zadržati. Također, u tom razdoblju djeca se znaju ponašati hirovito obzirom na preferiranje određenih namirnica što je često promjenjivo iz dana u dan. S druge strane, motoričke vještine i završetak nicanja zubića, povoljno djeluju na proces samostalnog hranjenja i pijenja iz čaše.

U predškolskoj dobi 4-6, je razdoblje sporijeg rasta djeteta u visinu i manjeg dobivanja na masi, pa su slijedom toga i potrebe za energijom manje nego ranije. Potrebe za vitaminima i mineralima  su veće nego u dobi malog djeteta.

Predškolska je dob vrijeme kada se prema znanstveno potkrijepljenim preporukama započinje sa prevencijom patoloških stanja i bolesti odraslih koje se vežu uz nepravilnu prehranu. Djeca u toj dobi polako formiraju svoje prehrambene navike koje je uz pomoć odraslih potrebno formirati na dobroj i zdravoj prehrani.

Takva prehrana treba zastupati raznovrsne zdrave namirnice sa smanjenim ili bez udjela slatkiša, grickalica, brze hrane, gaziranih pića kao i neredovitih obroka ili količinski nedovoljnih obroka koji razvijaju loše prehrambene navike.

Na kraju važno je spomenuti i piće od kojeg je najbolje piće VODA. Od drugih napitaka preporučaju se svježe cijeđeni sokovi te svježi čajevi, ali u ograničenim količinama.

Vođeni navedenim, u Dječjem vrtiću NEMO,  za vrijeme trajanja redovitog programa, djeci nudimo 6 obroka: zajutrak, doručak, ručak, užina 1., užina 2. te obrok svježeg voća 

Vrtićki jelovnici prikazani su na tjednoj osnovi po svim danima i svim obrocima u danu, kako bi roditelji uvijek bili obaviješteni o planiranim obrocima.

Jelovnici su izvješeni u garderobama, a šaljemo ih i putem maila svim roditeljima.